Szerb - 9/1.: hová? 1.

2013.03.20. 23:01

Egy kicsit nagyobb témakört ismét két részre osztok: két lecke lesz, egy rövidebb és egy hosszabb - ez a rövidebb. Ezúttal a latin betűk jönnek

Menni valahová...
...majdnem ugyanúgy kell, mint lenni valahol: az -u és a -na szavakat kell használni, de nem lokatívuszban, hanem akkuzatívuszban. Emlékszünk még rá? Az elején volt, a második-negyedik lecke környékén!

Tudjuk tehát az előző leckéből, hogy mit jelent a következő: Ja sam u restoranu. Erről ha lekaparjuk a lokatívuszt, felragasztjuk az akkuzatívuszt, és teszünk rá egy 'megy' igét... Ez lesz belőle: Idem u restoran. Nem is nehéz!

Legyen egy 'na' mondat is: bedobjuk a gépbe, hogy Ja sam na trgu. Kicsit szerkesszük át, hogy konkrétabb legyen: ne csak egy térre menjünk, hanem a Köztársaság térre. Tehát, ami kiesik a gépből: Idem na Trg Republike.

Na
...mégismikor használjuk? Általában akkor, amikor az angolok azt mondanák, hogy 'on'. De nem mindig, mert szerbül ide tartozik a posta, a busz, a vonat, meg az egyetem is, stb.

Ja sam na pošti. -- Idem na poštu.

Van olyan, amikor angolul azt mondjuk: "We are at dinner/lunch/breakfast". Na, ez is 'na'!

Férfinem Nőnem Semleges nem
Első prvi prva prvo
Második drugi druga drugo
Harmadik treći treća treće
Negyedik četvrti četvrta četvrto
Ötödik peti peta peto
Hatodik šesti šesta šesto
Hetedik sedmi sedma sedmo
Nyolcadik osmi osma osmo

 




Az ennél magasabb sorszámokért egyszerűen vegyük a számot és adjuk hozzá a nem végződését. Tehát a férfinemű kilencedik a 'devesti'.

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljunknyelveket.blog.hu/api/trackback/id/tr435157325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czimby 2020.11.08. 21:38:51

Az utolsó szó helyesen: deveti (nem kell bele "s").
süti beállítások módosítása