Német - 2: kezdés 2

2019.08.21. 20:00

A személyes névmások
E/1: ich
E/2: du
E/3: er / sie / es
T/1: wir
T/2: ihr
T/3: sie

Létezik a nagybetűvel írott Sie is, ami úgy viselkedik, mint a kisbetűvel írott társa, de azt jelenti: Ön / Önök.

Először is, az E/3-nál az 'er' férfire, a 'sie' nőre', az 'es' pedig (semleges nemű) tárgyakra vonatkozik. Majdnem pontosan ugyanúgy, mind a némethez közel álló többi nyelvben is, az angolban is.

Továbbá... nincs egy kicsit sok a 'sie'-ből? De, valóban, de a szövegkörnyezet mindig megmondja, hogy kiről beszélünk, a nagybetűs Sie pedig udvarias. Na jó, erre nézzünk példát:

Kommen Sie aus Berlin? - Ön berlini? Ha beszélgetsz valakivel, egyértelmű, hogy tőle kérdezed, és nem egy harmadik személyről... Kivéve ha épp egy harmadik személyről beszéltek, de akkor kisbetűvel írtam volna.

Woher kommt sie? - (Ő) hová valósi?

Kommen sie nicht aus Salzburg? - Ők nem Salzburgiak?

Igazából a helyzet még egyszerűbb, mert itt már feltűnhet, hogy a jelen idő az minden személyben kicsit másképp van képezve...

A jelen idő és a főnévi igenév
A szótárban, mint a legtöbb nyelv esetében, a németben is főnévi igenév alakban szerepelnek az igék. Nézzünk egyet: wohnen, azaz élni. A szótövet úgy kapjuk meg, hogy leszedjük róla az -en utótagot, és már neki is állhatunk ragozni jelen időben... de hogyan?

E/1 ich +e wohne
E/2 du +st wohnst
E/2 Sie +en wohnen
E/3 er / sie / es +t wohnt
T/1 wir +en wohnen
T/2 ihr +t wohnt
T/2 Sie +en wohnen
T/3 sie +en wohnen


Lenni...
...to be, azaz németül 'sein'. De nem mindig marad így, ahogy a némethez hasonló nyelvekben sem...

ich bin
du bist
Sie sind
er/sie ist

wir sind
ihr seid
Sie sind
sie sind

Tagadás
Ez nagyon egyszerű: a tagadószó a nicht, és csak a mondat megfelelő helyére be kell biggyeszteni.

Ich komme nicht aus Berlin. Ich komme aus München.
Kommen Sie nicht aus Frankfurt?
Kommt Klaus nicht auch aus Frankfurt? (auch - szintén)

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljunknyelveket.blog.hu/api/trackback/id/tr1015014478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czimby 2020.07.07. 22:18:43

"Kommer Sie aus Berlin? - Berlini vagy?" Ez hibás. "KommeN Sie" lesz az. A jelentése nem "Berlini vagy?", hanem "Ön berlini?" A nagybetűs Sie = Ön / Önök.

Az er, sie, es mind a három vonatkozhat személyre és tárgyra is. Élőlény is lehet semleges nemű (pl. das Kind = a gyerek), őrá az es névmással lehet visszautalni. A kedvencünk, a lány, das Mädchen, az is semleges nemű csodálatosképp. A következő leckédben már pontosítottad a nyelvtani nemet, szóval gondolom, azóta már érted ezt.

A személyes névmások közül én a nagybetűs Sie-t teljesen kivenném, főleg a "du" utánról E/2-ben. Nem helytelen így sem, csak szerintem megtévesztő. Elég szerintem megjegyezni, hogy teljesen úgy viselkedik, mint a T/3 sie-je, csak nagybetűvel írjuk, és azt jelenti, Ön, Önök. Van, ahol a T/3 után még beteszik, ahogy Te is, szerintem felesleges, de kinek hogyan könnyebb. Sajnos a németben van külön tegezés és magázás is, nem úgy, mint az angolban.

Perdition 2020.07.13. 10:26:45

@Czimby: Valóban összekutyultam, javítva!

Ami a Sie-t illeti, kivettem a "táblázatból", illetve utána írtam róla egy megjegyzést. Köszönöm szépen, így nekem is tisztábbak lesznek később a dolgok :)
süti beállítások módosítása