Kisebb kiegészítő nyelvtan lesz ebben a leckében.

Alcsoportok (nemek)
A legelső leckében óvatosan fogalmaztam, amikor arról írtam, hogy melyik nemnek milyen végződései vannak. Ez már a 12. lecke, és látszik, hogy azért többnyire megbízhatóan ki is lehet indulni az akkor tanultakból, és most elérkeztünk ahhoz, hogy megemlítsek egy pár szót, ahol más világrend van.

Vannak olyan férfinemű szavak, melyek -a-ra végződnek, mint amilyen a тата - "apu", vagy a Влада, ami egy férfinév. (Ha már férfinév, miért kell pont -a-ra végződnie? Mert ez egy olyan név, ami a Владимир és a Владислав nevek rövidüléséből jött létre.) Na de akkor hogy működik? Maga a főnév úgy viselkedik (ragozódik, azaz, kap végződéseket), mintha nőnemű lenne - de minden, ami a főnévvel jár, előtt vagy után jön, férfinemű marad.

Он је мој тата.

Vannak olyan semleges főnevek, melyek mielőtt esetvégződést kapnak, kapnak előtte még egy extra ет-et. Ilyen a дете (gyerek), vagy a дрво (fa). Nem nagyon bonyolult, de nézzünk a дете esetében azokat a végződéseket:

  • nominatívusz - дете
  • akkuzatívusz - дете
  • genitívusz - детета
  • instrumental - дететом
  • lokatívusz - детету

Vegyes nemek
...nem az úgynevezett "harmadik nemre" kell gondolni (vagyis, negyedik?), hanem mi történik, ha egy mondatban férfinemű és nőnemű főnevek is vannak? A szerbben is, ahogy a legtöbb, nyelvtani nemekkel rendelkező nyelvek esetében férfineműként kell kezelni a főneveket leíró mellékneveket.

Idők...
Jöjjön néhány kifejezés, és a használati módjuk.

  • више не - többé (már) nem: Мама више не ради. (Anyu már nem dolgozik.) Мама више не радила. (Ugyanez múltidőben.)
  • још увек - még: Мама је још увек студенткиња. (Anyu még mindig tanuló.)
  • још не - még nem: Још не знам. (Még nem tudom.)
  • већ - már: Маја већ две године студира енгелски. (Maja már két éve tanul angolul.)

Birtoklás
Ha a kontextusból tisztán kivehető, akkor nem szokás megnevezni a birtokost. Ez rendkívül bonyolultan hangzik, de nézzünk egy példát:

Дејан више не живи са родитељима. - Dejan (többé) már nem lakik a szüleivel. (Szülő: родитељ, de a végződés rejtélye csak a következő leckében lesz megoldva...)

A nevekre (és minden másra) egy szabály érvényes, ha birtokos viszont szeretnénk kifejezni, a 's. Erre a példára azért volt szükség, mert az angol nyelv logikája ebben az esetben is közelebb áll a szerbhez, mint a magyar - de a képzése kicsit más. Mondjuk, hogy bonyolultabb... De inkább csak "több":

  • férfinevek esetében, ha mássalhangzóra vagy -ra végződnek, -ов végződést kapnak, illetve lágy mássalhangzó esetében pedig -ев-t.
    Дејан - Дејанов, Марко - Марков, Милош - Милошев. Дејанова жена, Маркови родитељи.
  • az -a-ra végződő nevek esetében (legyen az nőnemű vagy férfinemű), -ин végződés lesz belőle.
    Маја-Мајни, Весна - Весни, Влада - Владни. Мајни младић, Владини мама и тата.
  • Mindezt el lehet játszani a családi kapcsolatot kifejező szavakkal, mint amilyen a мама és a тата: мамин, татин

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljunknyelveket.blog.hu/api/trackback/id/tr214630582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása